Portalul ofera informatii complete despre Companiile de TAXI din Romania.

Firmele de TAXI partenere va ofera posibilitatea de a plasa o comanda apeland numarul de telefon afisat pe pagina judetului in care aveti nevoie de serviciile acestora.

Comandati TAXI in orice oras al tarii, telefonic sau folosind aplicatia pentru Android!

CUM TE SERVESC TAXIURILE IN DIFERITELE TARI ALE LUMII

CUM TE SERVESC TAXIURILE IN DIFERITELE TARI ALE LUMII

    Inainte de '90, in Bucuresti erau taximetre putine. Atat de putine, incat in statii nu existau mai niciodata, iar sa opresti din mers un taxi liber era o aventura.

   Dupa '90, oricine putea pune pe propria masina firmulita "taxi" si sa treaca la treaba. A durat cativa ani pana cand autoritatile au reusit sa stabileasca reguli, iar acestea sa fie respectate, incepand cu obligativitatea aparatelor de taxat si terminand cu vopsirea masinilor in galben.

   Se pare ca astazi ne putem compara la acest capitol cu transportul similar din alte tari dezvoltate. Totusi, cutumele difera de la o tara la alta, iar portalul Big Picture ofera cateva exemple despre cum se prezinta acest mijloc de transport la altii.

   China

   In Republica Populara Chineza ar fi o mare greseala sa urci intr-un taxi fara sa intrebi mai intai pretul cursei. Si ar fi o greseala indoita sa accepti pretul, fara sa te tocmesti. Daca esti un bun negociator, bati palma cu soferul la numai jumatate din pretul initial, iar daca esti unul foarte bun, va accepta chiar si o treime.

    Autoritatile nu se amesteca in pretul serviciului prestat, dar impun cateva conditii, afisate chiar in masina, ca sa se stie:

   Soferul este obligat sa faca un dus inainte de a se urca la volan, sa nu fumeze de fata cu clientul si nici sa scuipe pe jos.

   Coreea de Sud

   In aceasta tara peninsulara, transporturile cu taxiul sunt printre cele mai ieftine din lume. Costul nu depinde de kilometraj, ci numai de durata calatoriei. Astfel, daca ai intrat intr-un ambuteiaj (ceea ce acolo se intampla foarte rar), asta te costa.

   Desi cursa este ieftina, in Coreea de Sud beneficiezi de cel mai inalt confort: soferii de taxi folosesc doar masini performante, de ultima generatie.

   Japonia

  In Japonia, semnalul luminos care atentioneaza disponibilitatea autoturismului este stabilit invers decat in alte parti: culoarea verde semnifica "ocupat", iar culoarea rosie "liber".

   Transportul este relativ scump: numai taxa de pornire revine la vreo 5 dolari, iar pe timp de noapte sporeste cu 30%. In schimb, toate taxiurile au aer conditionat, un mic frigider si un minibar.

   Toti soferii poarta uniforma cu emblema firmei, iar canapelele din masina lor sunt protejate cu huse albe, care se inlocuiesc de cateva ori pe zi.

 

 

 

   SUA

   In Statele Unite, taxiurile sunt toate vopsite in galben. Pasagerilor le sta la dispozitie numai bancheta din spate. Cea din dreapta soferului, "locul mortului", ramane totdeauna neocupata.

   Majoritatea soferilor vorbesc prost englezeste, fiind imigranti recent sositi. Poate din acest motiv, incalca frecvent regulile de circulatie, fapt pentru care platesc amenzi usturatoare.

   Israel

   In Israel, taximetrele sunt vopsite in culoarea alba. Tariful normal se majoreaza cu 30% in urmatoarele cazuri: daca masina a fost solicitata prin comanda telefonica, in cazul transportului de noapte si in cazul cand este folosita in zile de sarbatoare legala.

   Cu privire la modul de tarifare, legea nu intervine. Soferul este liber sa foloseasca un aparat de taxat, dar se practica in mod curent si negocierea.

   Germania

   In Germania, sunt folosite ca taxiuri automobile Mercedes, cu motor diesel. Tarifele insa nu sunt uniforme: ele variaza in functie de modelul masinii, care de fapt atesta vechimea sa tehica.

   Atentie: daca oferi bacsis sau te faci ca nu iei restul, soferul se va simti ofensat. In plus, va simti cat de colo ca nu esti neamt, ca si el.

   Grecia - insula Santorini Fira

   Intrucat insula are un relief muntos, drumurile sunt putine si nesigure. Se circula pe carari intortocheate si adesea prevazute cu trepte. Nici cascadorii nu le-ar putea parcurge cu masina.

   Ca urmare, localnicii le ofera turistilor un trasport sui generis: calare pe magar. Magarul isi face drum prin cele mai dificile forme de relief.

   Nu exista aparate de taxat, iar pretul se negociaza, pornind de la pretentia "soferului". Acesta se orienteaza dupa aspectul si provenienta clientului. Daca esti turist dintr-o tara prospera, atunci te costa.

   Marea Britanie

   Candva, aici taxiurile erau numai negre, dar astazi a prins obiceiul de a folosi caroseria exterioara in scopuri publicitare. Intreg exteriorul este acoperit cu anunturi si reclame.

   Totusi, se mai pastreaza unele din vechile reguli. Astfel, bancheta din spate este despartita de locul soferului printr-un paravan transparent.

   Portbagajul nu sta la dispoziitia pasagerilor. Bagajele lor se asaza pe bancheta din stanga soferului.

 

     sursa: stiri.com.ro

© 2015 Copyright by taxi-romania.com